Niciodată Singură
Dintotdeauna, părerile mele despre oamenii străzii au fost amestecate. I-am văzut fie ca pe nişte năpăstuiţi, fie ca pe nişte profitori.
Îi întâlnesc şi în oraşul meu. Nu sunt mulţi. Majoritatea nici nu cerşesc. Ocupă mereu acelaşi loc, indiferent de anotimp. Întotdeauna m-am întrebat ce-şi spun, dacă nu se plictisesc stând degeaba.
Şi nu le-am văzut rostul. Până ieri.
În jurul prânzului, colega care scrie pe Infracţional m-a sunat ca să-mi semnaleze un caz. Concret, trebuia să mă interesez cu privire la un individ care fusese arestat cu o zi în urmă. M-am echipat, mi-am luat picioarele-n spinare şi am pornit în căutarea familiei lui. M-am oprit la Poliţie, mai bine zis la Evidenţa Populaţiei, unde am ceva trecere, şi am întrebat-o pe doamna de acolo pe unde se află adresa care mi-o indicase colega mea. Cu informaţia-n dinţi, am purces la locul cu pricina. Era un şir de ANL-uri. În prima scară nu exista listă cu locatari. Norocul meu a fost că am dat peste unul care intra în bloc şi l-am întrebat de familia infractorului. Cică nu era nimeni cu numele ăsta prin zonă, dar mi-a recomandat să încerc şi două scări mai încolo. N-am avut baftă. În primul rând, pentru că ambele intrări erau prevăzute cu interfon. Apoi, pe liste nu apărea numele căutat.
Şi iar am avut noroc. Am constatat că într-un bloc locuia o cunoştinţă care lucrează la primărie. Am sunat-o şi am întrebat-o pe ea dacă omul certat cu legea îşi duce veacul prin preajmă. Bineînţeles, răspunsul a fost NU, motiv pentru care a trebuit să pornesc înapoi spre centru. Cunoştinţa pe care o sunasem îmi spusese că tipul ar putea locui în ANL-urile noi, dar ştiam că acolo nu se mutase nimeni.
Nu ştiam ce să fac, încotro s-o apuc. Aveam impresia că sunt în căutarea acului în carul cu fân.
Şi, în acel moment, mi-a apărut în faţă EL. Omul străzii. Care nu cerşeşte. Am aflat, ulterior, că are şi serviciu. Dar, în timpul liber, are un hobby: stă pe stradă. Eu îl ştiam din vedere. El îmi cunoştea şi numele, ocupaţia, familia.
Nu mă laud cu tupeu. În pofida meseriei, uneori „îmi mănâncă câinii din traistă“(scuzată-mi fie cacofonia!). Dar ieri am uitat de timiditate şi l-am întrebat pe om dacă îl ştie pe....? „Nebunul? Ăla de fură cu toată familia lui? A fost arestat? Doamne, ce-mi aud urechile!“-a fost reacţia lui.
Şi m-a condus până în poarta casei unde familia „nebunului“ locuia cu chirie! Pe drum, a avut grijă să mă pună la curent şi cu tot CV-ul acestuia(a se citi „palmaresul infracţional“)
Cînd am ajuns, am constatat cu stupoare că am avut tot timpul imobilul
sub nas, adică la 100 de metri distanţă de casa mea!!!
După ce am vorbit cu femeia arestatului, a apărut şi „haita“: colegii de la ziarele concurente, respectiv de la o televiziune locală. Cu toţii se învârtiseră vreo jumătate de oră prin toată urbea în căutarea casei care, culmea, se afla chiar la doi paşi de Poliţie!
Cu toţii am lămurit neconcordanţa dintre datele din comunicatul de presă şi cele din teren: arestatul avea în buletin adresa locuinţei care-i fusese repartizată în noiembrie dar în care nu se mutase încă.
După ce mi-am terminat treaba, mi-am sunat şefa ca să-i raportez „misiune îndeplinită“.
Dar meritul e al OMULUI STRĂZII. Dacă nu cedam impulsului de a-l aborda, nu găseam casa. Nu ajungeam şi nu îmi făceam treaba înaintea concurenţei. Şi nu aveam prima pagină(acum mă laud!)
Şi nu aflam că şi oamenii străzii sunt folositori.

Etichete: edit post
1 Response
  1. Dorian Duma Says:

    Avem si noi un om al strazii, locul lui e una din intersectiile din apropierea de West Edmonton Mall, il vezi mereu acolo, danseaza tot timpul. Am auzit ca si lucreaza, spala masini la un garaj.
    Intr-o s-a vorbit de el la radio, se plangea ca a luat o amenda de la politie ca dansa pe strada. Politia spunea ca nu, nu l-a amendat, ca tipul isi face reclama
    Pana una alta, de doi ani de cand m-am mutat in oras, il vad de fiecare data cand trec pe langa West Edmonton Mall, dansand


:) :( ;) :D ;;) >:D< :-/ :x :"> :P :-* =(( :-O X( :> B-) :-S #:-S >:) :t(( :)) :| /:) =)) :-B =; :-c :)] ~X( :-h :-t I-) L-) :-& :-$ [-( :O) <:-P (:| =P~ :-? #-o =D> :-SS @-) :^o :-w :-< <):) :o3 :-? %-( :@) ~:> @};- %%- **== (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-O< $-) :-" b-( :)>- [-X \:D/ >:/ ;)) :-@ ^:)^ :-j (*) o-> o=> o-+ (%)
/wahaha /hihi /omg /no /dignose /sweat /shock /floor /hmm /XD /blur /blush /nobigdeal /please /bye

Trimiteți un comentariu