Niciodată Singură
Când vine frigul, îmi dau seama cât de săraci sunt românii. Nu toţi. Majoritatea. Cei care încă mai stau la bloc şi încă mai sunt branşaţi la sistemul public de încălzire, din cauză că nu au avut bani să-şi instaleze o centrală proprie. Sau să-şi instaleze o sobă.
Am auzit, azi, la radio, că într-un mare oraş din ţară (nu mai reţin dacă era sau nu vorba de Bucureşti, pentru că ascultam ştirile în timp ce trebăluiam şi nu am fost atentă de la început), oamenii preferă să-şi mai pună o haină pe ei, decât să accepte să se dea drumul la căldură, de teamă că nu vor avea bani să o plătească.
Acest lucru îmi aminteşte de anii „Epocii de aur“ în care românii îngheţau, ca şi acum, în apartamente. Dar nu pentru că nu aveau bani să achite căldura, ci pentru că aceasta le era dată cu ţârâita, câteva ore pe zi.
Acum, e invers. Cu fiecare an care trece, românul de rând e tot mai sărac. Îşi cumpără haine de la second-hand, a renunţat la concediu, de teamă că, între timp, ori va fi pus pe liber, ori va găsi locul ocupat, a renunţat la ziarul preferat, care costă cât o pâine...
Aşa a renunţat şi la căldură, apoi la apa caldă. Care au devenit un lux. În anul de graţie 2009, la două decenii de la Revoluţie, românul încă îşi mai dezmorţeşte oasele înţepenite de frig la flacăra de aragaz. Dar şi asta devine din ce în ce mai scumpă şi nu se ştie cât timp, de acum înainte, şi-o va mai permite.
Urăsc frigul tocmai pentru că, în acele ierni crunte din anii 80, am dârdâit zdravăn, atât acasă, cât mai ales la şcoală. Unde, caloriferele acelea mari, grele se încălzeau pe sfert, din cauza gerului şi a agentului termic de proastă calitate, iar ţevile se spărgeau la fiecare ger puternic. Stăteam în clasă cu paltoanele pe noi şi scriam cu mâinile adânc înfipte în mânuşi.
La bloc, sobele din teracotă înlocuiau Godin-urile instalate la începutul deceniului, deoarece caloriferele încălzeau doar patru ore pe zi: de la 6 la 8 şi de la 17 la 19. Între timp, nu puteam pune în priză nici măcar un reşou, pentru că nu aveam curent electric.
Mi-aduc aminte de iarna lui 86 când, din cauza viscolului, eram nevoiţi să stăm cu pături în ferestre şi în uşa de la intrare, ca să nu pierdem căldura de la soba pe care ne-o ridicasem pe hol.
Apă caldă aveam cel mult o dată pe lună, dar şi atunci era cu program, pentru că CET-ul nu făcea faţă la toate blocurile arondate, aşa că, unele aveau apă de la 17 la 19, celelalte de la 19 la 21. În două ore, nici nu ştiam ce să facem mai întâi: să ne spălăm cât mai multe rufe, ca să economisim gazul de la butelia de aragaz (nu aveam reţea de gaze), ori să facem baie. Trebuia să ne mişcăm repede altfel, din cauza presiunii scăzute a apei (stăteam la etajul III), riscam să rămânem cu şamponul în păr şi cu săpunul pe piele.
După 1989, doar vreo doi ani ne-am bucurat de confort, în sensul că aveam căldură (şi de) la calorifere mai multe ore pe zi, iar apa caldă se dădea săptămânal (mai mult joia). Întâi, s-a luat apa caldă. Nu dintr-o dată. Trepat. Dar românul e inventiv. Ne-am pus robinet la caloriferul din baie şi, din toamnă până în primăvară, făceam câte duşuri pofteam. Însă, n-a ţinut mult. La un moment dat, şi căldura a început să se dea cu ţârâita. De data asta, din cauză că lumea nu mai reuşea să plăteacă facturile.
Când am auzit de primele debranşări, nu mi-a venit să cred. Era cu mult înainte de 2000. Oamenii preferau să-şi umple boxele sau magaziile construite în faţa blocului cu lemne şi să facă focul. Aşa a înflorit şi comerţul ilegal cu material lemnos, dar asta e o altă poveste...
Şi noi ne-am debranşat într-o zi. Nu ne-am mai pemis să ne încălzim, concomitent, şi la calorifer, şi la sobă (dar ce bine era aşa...!). Totuşi, şi aşa, în fiecare toamnă-iarnă, era un adevărat chin să facem rost de lemne, pentru că nu orice putregai putea încălzi ca lumea soba, iar lemnele bune se găseau mai greu şi costau mult.
În primele zile de după decembrie 89, când aveam apă caldă şi căldură în apartament, nu îmi puteam imagina că, după 20 de ani, acestea vor fi, din nou, un lux. Că oamenii vor tremura de frig în case mai rău decât atunci. Că, şi acum, cine nu-şi permite o centrală proprie sau o sobă, încă mai aşteaptă scăldura de la CET. Sunt oameni care nu-şi permit să bage în priză niciun calorifer electric, de teamă să nu-şi încarce prea mult factura la curent. Sunt oameni care, deşi stau la casă, fac focul într-o singură cameră, unde se înghesuie toată familia, numai ca să le ajungă lemnele al cărui preţ, la piaţa neagră, a ajuns la 120 lei metrul ster.
Sunt oameni cărora ajutorul acordat stat pentru încălzirea pe timp de iarnă, nu le ajunge nici măcar o jumătate de lună (şi mă întreb ce vor face acum, când guvernul piticotului de Boc, a redus plafonul maxim de acordare a lui).
Sunt oameni care se spală în lighean sau, ca pe vremea bunicilor, în albia de rufe, pentru că, la duş, nu a mai curs apă caldă de ani întregi.
Numim asta evoluţie? Ne putem numi civilizaţi?
Suntem doar săraci. Iar partea proastă e că, de la an la an, vom fi din ce în ce mai mulţi în situaţia asta. Vom prefera să mai punem pe noi o haină, să mai încălţăm o pereche de şosete groase, să ne învelim cu încă o plapumă. Doar ca să nu plătim prea mult căldura. Ca să avem ce mânca în fiecare zi. Ca să ne rămână un bănuţ pentru medicamente. Sau pentru o haină de la kilogram.
Ca să trăim bine.
Etichete: edit post
2 Responses
  1. daimon Says:

    Mai, sa stii ca in US, spre exemplu, nu e absolut nici o rusine sa cumperi din thrift stores, sau second hand cum le zice la noi. S-ar putea sa avem noi boala asta a noului, a musai-necesar proaspatului, sa nu suportam atingerea lucrului vechi?


  2. Şi eu am cumpărat haine second hand, însă pe vremea când erau de calitate, nu zdrenţe colorate, de genul celor pe care le văd acum în magazinele respective. Cel puţin, aşa e la mine în oraş, nu ştiu cum e în altă parte...


:) :( ;) :D ;;) >:D< :-/ :x :"> :P :-* =(( :-O X( :> B-) :-S #:-S >:) :t(( :)) :| /:) =)) :-B =; :-c :)] ~X( :-h :-t I-) L-) :-& :-$ [-( :O) <:-P (:| =P~ :-? #-o =D> :-SS @-) :^o :-w :-< <):) :o3 :-? %-( :@) ~:> @};- %%- **== (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-O< $-) :-" b-( :)>- [-X \:D/ >:/ ;)) :-@ ^:)^ :-j (*) o-> o=> o-+ (%)
/wahaha /hihi /omg /no /dignose /sweat /shock /floor /hmm /XD /blur /blush /nobigdeal /please /bye

Trimiteți un comentariu