Niciodată Singură
Foarte puţini oameni sunt convinşi de faptul că prieteniile se păstrează în timp. Că anumite persoane rămân la fel de dragi sufletului nostru chiar dacă nu-i mai vedem ani în şir. Că, atunci când le reîntâlnim, putem vorbi cu ele ca pe vremuri. Că reuşim să comunicăm la fel de bine.
Şi eu eram sceptică în această privinţă. În general, sunt un fel de Toma Necredinciosul: nu cred până nu văd. Dar aseară mi-am dat seama că există prietenii care pot ţine o viaţă şi că acest lucru depinde, în special, de ceea ce am însemnat, la un moment dat, pentru cineva.
Vă spuneam, în primăvară, că mi-am regăsit, pe net, după 20 de ani, primul iubit. V-am povestit ce am simţit şi ce am gândit despre el în perioada în care nu am mai păstrat legătura. Am împărtăşit cu voi bucuria regăsirii şi v-am mărturisit că, în eventualitatea în care el nu va mai dori să vorbim, voi putea să închid, definitiv, acest capitol din viaţa mea, pentru că primisem răspunsuri la toate întrebările care mă frământaseră timp de două decenii.
Aseară, în timp ce discutam cu el pe messenger, am înţeles că, de fapt, n-am încetat niciodată să fim prieteni. Că, deşi ne-am văzut, fiecare, de drumul nostru, iar iubirea care ne-a legat s-a stins treptat, a rămas ceva mult mai frumos: prietenia.
Aseară am realizat că, în cei aproape 20 de ani de când ne-am despărţit, mi-am risipit o mare parte din energia interioară încercând să resping un sentiment despre care eu credeam că e dragoste, dar care era, e fapt, prietenie. Disecam, inutil, o relaţie care se terminase, încercând să înţeleg lucruri care, oricum, nu mai puteau schimba ceva, dar nu m-am întrebat niciodată dacă noi doi, în afară de faptul că ne-am iubit, am fost şi prieteni.
Am pornit de la premisa că vorbe precum: „Adresa mea va rămâne aceeaşi şi peste ani. Dacă vei avea vreodată nevoie de mine şi te voi putea ajuta, fii sigură că o voi face“ erau rostite doar ca să facă mai uşoară despărţirea. Eram convinsă că, reîntâlnindu-ne întâmplător, cu siguranţă el se va preface că nu mă observă.
Am greşit. Prima dată, când nu mi-am urmat instinctul de a-l căuta la adresa cunoscută. A doua oară, când nu am încercat să-l găsesc acolo unde ştiam că lucrează. Pentru că l-aş fi găsit. Dar n-am crezut că poate fi atât de simplu, aproape ca-n filme :)
Am mai greşit şi când am crezut că, atunci când va afla că eu sunt persoana care i-a scris, folosindu-mă de altă identitate, îmi va da ignore.
Am greşit când am crezut că discuţia pe care am purtat-o după atâţia ani de tăcere va fi şi ultima din viaţa noastră.
E drept că, în primele săptămâni, am vorbit mai des şi că, în ultimele două-trei luni, întâlnirile noastre virtuale s-au rărit considerabil. Dar, de câte ori se întâmplă să ne găsim, discutăm ca doi prieteni vechi şi buni. Se interesează de viaţa mea şi îmi spune ce probleme are. Redescopăr, în permanenţă, calităţile care mi-au plăcut întotdeauna la el atunci când eram împreună: fidelitatea, loialitatea şi respectul pentru partenera de viaţă. Cândva, toate acestea îmi dădeau un puternic sentiment de siguranţă. Oricât de mult timp nu ne-am fi văzut, niciodată nu mă gândeam că ar putea călca strâmb. Ştiam care pot fi tentaţiile, dar aveam încredere în el. A fost singura perioadă din viaţa mea în care nu am fost geloasă nicio secundă.
Ştiu că aşa este şi acum, dar faţă de femeia cu care s-a unit la bine şi la rău. Tocmai de aceea, mă simt din nou în largul meu când vorbim. Ştiu că n-o să-mi facă niciodată avansuri (e ceea ce urăsc la bărbaţii însuraţi) şi că nicio glumă mai îndrăzneaţă nu va masca, vreodată, o invitaţie în pat. Îmi place faptul că am libertatea de a vorbi orice şi deschis cu el, că nu trebuie să ne căutăm cuvintele pentru a nu fi înţeleşi greşit. Îmi place faptul că respectăm legi şi principii morale fără ca, în prealabil, să ni le fi impus, reciproc, în mod expres.
Şi simt că, deşi nu ne promitem niciodată asta, va exista şi data viitoare. Chiar dacă ea ar putea fi peste alţi 20 de ani.
Etichete: edit post
2 Responses
  1. inka Says:

    Prieteniile adevarate se formeaza atunci cand te astepti mai putin.:) :( ;) :D ;;) >:D< :-/ :x :"> :P :-* =(( :-O X( :> B-) :-S #:-S >:) :t(( :)) :| /:) =)) :-B =; :-c :)] ~X( :-h :-t I-) L-) :-& :-$ [-( :O) <:-P (:| =P~ :-? #-o =D> :-SS @-) :^o :-w :-< <):) :o3 :-? %-( :@) ~:> @};- %%- **== (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-O< $-) :-" b-( :)>- [-X \:D/ >:/ ;)) :-@ ^:)^ :-j (*) o-> o=> o-+ (%)
/wahaha /hihi /omg /no /dignose /sweat /shock /floor /hmm /XD /blur /blush /nobigdeal /please /bye

Trimiteți un comentariu